ROTTERDAM
follow us at LinkedIn
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

'Zwarte Piet'

Speciale bijeenkomst in 2014: over de magie van de dialoog en het thema 'Zwarte Piet'

 

Voorafgaand aan de Dag van de Dialoog 2014 heeft de Stichting In Dialoog op vrijdagmiddag 17 oktober een speciale verdiepingsbijeenkomst gehad in InHolland Rotterdam. Met onze partners en geInteresseerden is in een aantrekkelijk programma van gedachten gewisseld over de zin en de mogelijke toepassingen van de dialoogmethodiek, bezien vanuit het bedrijfsleven alsook de religie. Tevens hebben de (ca. 50) participanten geëxperimenteerd met het voeren van de dialoog in combinatie met het thema 'Zwarte Piet'. Het onderwerp ligt in Nederland enorm gevoelig, een normaal openbaar gesprek erover is bijna onmogelijk, en volgens de stichting kan het onderwerp wel wat dialoog gebruiken!

  

De bijeenkomst ging langs de bekende stappen van kennismaken, ervaringen delen, dromen en doen en werd verzorgd door Karin Oppelland (sociaal ondernemer, directeur Nederland in Dialoog) uit Rotterdam. Speciale bijdrages waren van Derek Otte (Spoken Word Artist), dr. Piet van Veldhuizen (theoloog/predikant) en Ronald van Raay (rayondirecteur Rabobank Rotterdam.

 

Het was een enerverende middag: Otte zweepte de zaal met zijn dicht-bijdrage over 'Zwarte Piet' op zijn energieke manier snel op, waarna Van Veldhuizen de bredere context van religie besprak teneinde meer ontspannen met het Zwarte Piet-thema om te kunnen gaan. Van Raay had het over zijn persoonlijke ervaringen en die van de Rabobank in het algemeen, hoe je de Dag van de Dialoog kunt inzetten voor netwerken, klantenbeheer, etc. Daarna ging de zaal volgens de bekende dialoogmethode met elkaar in gesprek over het thema 'Zwarte Piet'. De centrale vragen waren:

  • Stel jezelf (kort) voor en zou je een bijzondere ervaring met ons willen delen, waarin je je niet gewaardeerd of enorm gekwetst voelde?
  • Hoe ziet jouw droom eruit, waarbij iedereen gewaardeerd wordt en het 'gewoon' vindt dat eenieder anders is?
  • Wat is jouw eerste stap richting Sinterklaasavond om jouw droom dichterbij te brengen?

Het doel van de dialooggesprekken over 'Zwarte Piet' was dat elke participant zijn/haar eigen ervaringen naar huis kon nemen en daarmee verder kan in werk/leven, etc. Niks moet en alles mag, maar als het dialooggesprek goed is gegaan, ontstaat vanzelf die magie die de ervaring onvergetelijk maakt en de inzichten verheldert. Tegelijk zijn enkele uitkomsten plenair besproken, de belangrijste waren:

  • Werk bij een moeilijk gespreksonderwerp eerst goed aan de sfeer (aan tafel), dan komt het met de inhoud van de dialoog vanzelf goed. En ga ná de dialoog, helemaal aan het eind, eventueel aan de slag met oplossingen (over hoe Zwarte Piet eruit moet zien).  
  • Neem de tijd om naar elkaar oprecht te luisteren, ben geïnteresseerd in de ander ook al weet je dat je ermee niet eens bent.
  • Denk aan je eigen momenten wanneer je gekwestst of gediscrimineerd bent, en begeef je dan in de dialoog/discussie over 'Zwarte Piet'; heb respect voor elkaars kwetsuren.
  • Neem ruimte voor verandering (in het denken van de mens of in de samenleving), maar verandering moet ook (stukje bij beetje) groeien.
  • 'Blijf in gesprek over verschillen', en begin daarbij op school.
  • Voer vaker dialoog over dit hema, en 'zet de dialoogtafes op het Stadhuisplein'

Met een gezellige borrel werd de middag bij InHolland afgerond. We hopen dat met deze bijeenkomst (een klein beetje) meer échte dialoog in het Zwarte Piet-thema is gekomen, want dat kan het inderdaad wel gebruiken.    

 

Zie hieronder nog het programma van de bijeenkomst.